Financiering van kleinschalige landbouw vraagt om politieke ondersteuning

Ekoland, 21 oktober 2014, Interview

‘Onze toekomst ligt in opwaardering van kleinschalige landbouw, in combinatie met ecologisch beheer van de bodem’

Bertus Buizer, die zijn basis in Leeuwarden heeft, vindt dat er nogal eens met dedain naar kleinschalige duurzame landbouw wordt gekeken, terwijl toch ‘minstens 80 procent van de landbouwbedrijven in de wereld heel kleinschalig is, dat wil zeggen met minder dan twee hectare grond. De juiste aandacht voor de grond, verklaart hij, is vaak inherent aan kleinschalige landbouw.
“Een gemiddeld landbouwbedrijf in Nederland beschikt over ongeveer 28 hectare cultuurgrond. Naar Nederlandse begrippen zou je dat misschien ook kleinschalig kunnen noemen. De geschiedenis leert ons dat grotere bedrijven meer richting monocultuur gaan, terwijl een klein bedrijf juist zorgt voor meer agro- en biodiversiteit. Wereldwijd kunnen met aandacht en ondersteuning van kleinschalige landbouw ook veel meer mensen een inkomen verdienen.”

Kleinschalige biologische landbouw kan de wereld voeden. Dat bevestigt onder meer de UNCTAD in haar rapport “Wake up before it is too late” (2013). Lees meer ….

Je bekijkt nu Financiering van kleinschalige landbouw vraagt om politieke ondersteuning