Koriander is een ontgifter met een schat aan extra´s

Gastenblog van Joon Nguetti

Hoi allemaal op mijn gastenblog dat ik mag schrijven voor de Sustainable Food Supply!

Elk gastenblog ga ik vertellen over mijn liefde voor bijzondere natuurlijke eetbare producten zoals biologische planten en fruit. Dit zal ik zoveel mogelijk objectief doen door mijn blog te baseren op en bij te lichten met voorbeelden van wetenschappelijke onderzoeken. Aan het eind van elk blogartikel zijn de bronartikelen te vinden. Ik houd mijn blogartikelen kort en moedig zelfstandig onderzoek zeker aan.

Er zijn gezonde hersenen nodig om ideeën te bedenken en uit te voeren op het gebied van duurzame energie, voedsel en water. Een gezond stel hersenen moet onder andere gevoed en onderhouden worden en wie kan dat beter dan moeder natuur.

Daarom deze blog: koriander!

Koriander
Koriander is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie. Koriander is waarschijnlijk afkomstig uit het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Tegenwoordig wordt koriander wereldwijd, vooral in het noordelijk halfrond, gekweekt, waar de plant op hoogtes tot 2200 meter kan groeien. (Diederichsen, 1996) Zelf wordt het plantje tot 50 cm hoog.

Koriander bevat een rijk scala aan anti-oxidanten, die veroudering door schade aan cellen helpen voorkomen. Deze anti-oxidanten zijn o.a. phenolzuren zoals quercetine, coumarines (die in de kleine zaden die aan de korianderplant zitten voorkomen) en carotenoïden (Bajpai, Mishra, & Prakash, 2005).
Daarnaast is koriander rijk aan beta-caroteen, wat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A, het bevat vitamine C, en is zeer rijk aan vitamine K.

Het is één van de, bij de mens bekende, planten die het rijkst zijn aan het anti-oxidant quercetine. Quercetine vermindert aantoonbaar het schadelijke effect van een hormoonbalans verstorend bestanddeel in bepaalde plastics, namelijk bisphenol-a (Sangai & Verma, 2011). Bisphenol-a krijgen we binnen bijvoorbeeld via in bepaalde soorten plastic voorverpakt voedsel. Stoffen in de plastic verpakking zijn dan in het voedsel dat ze omhullen gelekt. (Staples et al., 1998).

De belangrijkste reden dat ik koriander aan wil kaarten is de rol die het speelt bij het ontgiften van een teveel aan zware metalen waaronder aluminium. Er is de roemruchte factor van aluminium, een gif dat voor onze hersencellen beschadigend is wanneer het zich in deze cellen ophoopt, bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Enas heeft in zijn dierenonderzoek van 2010 hieromtrent aangetoond dat koriander niet alleen aluminiumvergiftiging kan voorkomen, maar ook schade door aluminiumvergiftiging aan hersencellen kan helpen herstellen!
Wat naast de ontgiftende werking weinig bekend is van koriander is dat het bewezen is dat het angst kan remmen (Mahendra & Bisht, 2011) en ook insomniaklachten kan verlichten door de slaapkwaliteit te verbeteren (Rakhshandeh, Sadeghnia, & Ghorbani, 2012).

Verschillende onderzoeken laten zien dat koriander een verlagende en dus positieve werking heeft op bloedsuikerspiegels en daarom de gezondheid kan verbeteren bij bepaalde vormen van suikerziekte (Sreelatha & Inbavalli, 2012).

Hoewel koriander als ontgifter bekend staat, kan het plantje bij een zeer klein deel van de mensen zélf een vergif zijn en een allergische reactie veroorzaken (Suhonen et al., 1979). De aanwezigheid van mensen met een notenallergie lijkt niet de mensen zonder notenallergie te remmen in hun notenconsumptie. Zo hoop ik ook dat allergie van slechts een aantal mensen voor de schermbloemenfamilie, waarbij koriander behoort, de consumptie van deze plant door de meerderheid niet zal verminderen. Maar natuurlijk is er ook een kwestie van smaak. In mijn omgeving ken ik mensen die een zeepachtige smaak in de mond ondervinden bij het eten van koriander en daarom het plantje mijden. Zelf vind ik koriander heerlijk smaken. Toch zou ik wanneer er niet genoten wordt van de smaak, tóch aanraden ten bate van de gezondheid de smaak zeker te dulden!

Bronnen:
Bajpai, M., Mishra, A., & Prakash, D. (2005). Antioxidant and free radical scavenging activities of some leafy vegetables. International journal of food sciences and nutrition, 56(7), 473-481.

Diederichsen, A. (1996). Coriander: Coriandrum sativum L (Vol. 3): Bioversity International, p. 19-21
Mahendra, P., & Bisht, S. (2011). Anti-anxiety activity of Coriandrum sativum assessed using different experimental anxiety models. Indian journal of pharmacology, 43(5), 574.

Nambiar, V. S., Daniel, M., & Guin, P. (2010). Characterization of polyphenols from coriander leaves (Coriandrum sativum), red amaranthus (A. paniculatus) and green amaranthus (A. frumentaceus) using paper chromatography and their health implications. Journal of Herbal Medicines and Toxicology, 4(1), 173-177.

Rakhshandeh, H., Sadeghnia, H. R., & Ghorbani, A. (2012). Sleep-prolonging effect of Coriandrum sativum hydro-alcoholic extract in mice. Natural product research, 26(22), 2095-2098.

Sangai, N. P., & Verma, R. J. (2011). Quercetin alleviates bisphenol A-induced changes in nucleic acid and protein contents in mice. Acta poloniae pharmaceutica, 68, 867-873.

Sreelatha, S., & Inbavalli, R. (2012). Antioxidant, Antihyperglycemic, and Antihyperlipidemic Effects of Coriandrum sativum Leaf and Stem in Alloxan‐Induced Diabetic Rats. Journal of food science, 77(7), T119-T123.

Staples, C. A., Dome, P. B., Klecka, G. M., Oblock, S. T., & Harris, L. R. (1998). A review of the environmental fate, effects, and exposures of bisphenol A. Chemosphere, 36(10), 2149-2173.

Suhonen, R., Keskinen, H., Björkstén, F., Vaheri, E., & Zitting, A. (1979). Allergy to Coriander A Case Report. Allergy, 34(5), 327-330.

Je bekijkt nu Koriander is een ontgifter met een schat aan extra´s