Melkveehouders voelen gevolgen melkquotum-‘bevrijdingsdag’ nu als lood in hun laarzen

Cor Pierik, Tweede Kamerlid van BBB BoerBurgerBeweging, heeft ‘goed nieuws’: “De depositie van stikstof bedroeg in 2023, gemiddeld over Nederland 1.390 mol stikstof per ha (mol N/ha). De stikstofdepositie is met circa 49 procent afgenomen sinds 1990. Zie CLO”

‘Ik heb goed nieuws’ schreef hij maandag 10 maart 2025 nogal triomfantelijk op X (voorheen Twitter), kort nadat de Raad van State forse kritiek had geuit op het nieuwe wetsvoorstel van BBB-minister Femke Marije Wiersma van LVVN. De kritiek luidt onder meer dat in het wetsvoorstel gerichte maatregelen ontbreken die de uitstoot van stikstof bij de bron aanpakken.

Met zijn ‘ik heb goed nieuws’ lijkt Pierik te willen zeggen: “Raad van State, wat zeurt u toch.” Hij weet maar al te goed dat BBB na al de kritiek op het misleidende uitstelbeleid van Wiersma – dat de veehouders (en dan met name de PAS-melders) nog langer in de tergende onzekerheid houdt – wel een oppepper kan gebruiken.

Het ‘goede nieuws’ van Pierik blijkt jammer genoeg oud nieuws: “De stikstofdepositie is met circa 49 procent afgenomen sinds 1990. Vanaf 2010 is de daling gestagneerd omdat met name de ammoniakdepositie in de periode 2010-2020 licht is toegenomen.” En wat Pierik er niet bij vermeldt: “De ammoniakemissie per hectare landbouwgrond in Nederland is de hoogste in de EU (CLO).”

De kiem voor de stikstofcrisis is gelegd door melkveehouders die LTO-bestuurder waren toen de EU in 2007 het einde van het melkquotum per 2015 aankondigde. Zij behoorden tot de eersten die daarvan op de hoogte waren. In reactie daarop gingen zij vanaf 2007 hun stallen uitbreiden. Een van hen was melkveehouder Kees Romijn. Hij was van 2001 tot 2017 bestuurlijk actief binnen LTO Nederland.

1 april 2015, de dag waarop het Europese melkquotum werd opgeheven, werd door veel melkveehouders in Nederland ‘bevrijdingsdag’ genoemd. Maar de gevolgen zijn nu dus voelbaar als lood in hun laarzen.

Lees ook mijn pleidooi voor duurzaam landbouwbeleid en hoe boer zijn weer leuk kan worden.

Door Bertus Buizer

14 maart 2025


Dit artikel verscheen onder meer ook bij ook in Vakblad Ekoland, bij Joop – BNNVARA en op LinkedIn (met ook waardevolle reacties).

Je bekijkt nu Melkveehouders voelen gevolgen melkquotum-‘bevrijdingsdag’ nu als lood in hun laarzen
Foto: Melkvee in Fries weiland - Beeld: Bertus Buizer