Training van studenten in de biologische landbouw

Project integratie advies en groen onderwijs: "On the farm training van studenten in de biologische landbouw"

Het project ‘On the farm training van leerlingen in de biologische landbouw’ is bedoeld om leerlingen, docenten en ondernemers in de biologische landbouw via de agrarische adviseur met elkaar in verbinding te brengen om zo de maatschappelijke kennisfunctie te versterken. Leerlingen krijgen een praktische rol als kritische partner bij individuele adviesgesprekken van agrarisch adviseur en ondernemer. Leren in en uit de praktijk wordt zo gestimuleerd en leerlingen krijgen meer praktische inspiratie. Het onderwijs wordt meer vraaggestuurd.

Doelstelling:
Leerlingen kennis laten maken met concrete ondernemersvragen van innovatieve biologische ondernemers en met ondernemersgerichte advisering.

Uitvoering:
Het project is uitgevoerd door Buizer Advies en Land & Co in het kader van het GKC Programma Biologische Landbouw, in samenwerking met de CAH Dronten, Groenhorst College Dronten en DLV Plant.Resultaten:

Twee groepen CAH studenten hebben in het kader van het RIGO-project Integratie Advies & Onderwijs een opdracht gekregen.
Deze opdrachten resulteerden in een:

 • Adviesrapport voor de investering in een nieuwe bedrijfstak biologische leghennen door een biologische veehouder;

 • Onderzoeksverslag Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon

 • Evaluatie:

  De beide groepen studenten hebben de opdrachten naar tevredenheid van zowel de betreffende ondernemers als van de adviseur en docent uitgevoerd. Zij deden het betrokken en met plezier en dat straalde ook van hen af.

  Een reactie van een van de studenten:
  "Ik vond het wel een leuke opdracht om uit te voeren. De opdracht was helder geformuleerd. Wij wisten precies wat van ons verwacht werd.
  De uitvoering verliep ook zo hoe wij het hadden verwacht.
  Samengevat vond ik het een leuke opdracht waar ik zelf in ieder geval iets van geleerd heb."